Piyano Çalmanın Faydaları
Piyano çalmanın yarattığı mutluluk ve faydalar üzerine binlerce sebep sunabiliriz ama kabul etmeliyiz ki, bir miktar etkilenmiş ve taraflıyız. Öyleyse bilimsel konuşmak daha doğru olacak ☺
Piyano Çalmanın Faydaları:
1.Stresten Arınma
Piyano çalmanın zihinsel sağlığı iyileştirdiği çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır. Piyano çalan kişiler, müzikal olmayanlara göre daha az anksiyete ve depresyon yaşamaktadır. Her gün düzenli olarak bir on dakika bile piyano çalmak özsaygınızı geliştireceği gibi, sizi daha olumlu düşünme biçimine sokar ve kan basıncınızı azaltır.
(Piyano dersleri almak ve piyano çalmak konsantrasyon eksikliği tedavisinde kullanılan yaygın bir terapi şeklidir)
2.İkiye ayrılmış Konsantrasyon
İkiye ayrılmış konsantrasyon, ya da bölünmüş ilgi odağı, piyano çalmanın bir kazancıdır. Piyano çalarken iki elinizi farklı hareketlerle kullanır, aynı anda nota okurken ritmi sayarsınız ve çaldığınız melodiyi duyarken, ayaklarınız da pedalları kullanabilir. Bu gerçekten aynı anda yapılan çoklu bir iştir! Piyano çalmada ikiye ayrılmış konsantrasyonu ustaca uyguladığınızda ise, dış dünyada da çoklu görevlerde konsantrasyon becerilerinizin arttığını gözlemlersiniz.
3.Çalması Kolaydır!
Diğer enstrümanlardan farklı olarak, piyano çalması kolaydır. (Gerçekten!!) Herhangi bir fiziksel acınız olmaz. Gitardaki gibi parmaklarınız nasır olmaz, flütteki gibi yüz kaslarınız ağrımaz. Bazen diğer enstrümanları öğrenirken bu gibi sebepler motivasyonu azaltabilir. Ancak piyanoda yapmanız gereken tek şey tabureye oturup tuşa basmaktır.
4.Nöroplastisite
Bir insan yedisinde neyse yetmişinde de odur, huylu huyundan vazgeçmez gibi birçok atasözü olmasına rağmen insanların değişebileceği nöroplastisite aracılığıyla kanıtlanmıştır. Kısacası, fiziksel aktivitelerin düzenli tekrarlanmasıyla beynin form ve işleyişini değiştirmesidir.
Piyano çalmak beynimizi olumlu yönde değiştirir. Müziğin beynimizi tetiklediği gibi başka hiçbir aktivite olmadığı araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Piyanoda bir parça çaldığınızda, beyniniz yeni nöral bağlantılar kaydeder, bu da farklı iletişim formları geliştirmenizi sağlar. Böylece aslında piyanoda sadece zor bir parça çaldığınızı sanırken, aynı zamanda hafızanız, dikkatiniz, konuşma, lisan ve matematik becerileriniz de gelişir.
(Küçük yaşta müzik eğitimi alanlar beyinlerine hayat boyu kalacak yapısal değişiklikler kazandırmış olurlar.)
5.Geliştirilmiş Test Sonuçları/Okul Başarısı
İki yıl ve üzeri piyano dersleri almış öğrencilerin kelime haznesinin ve hatırlama oranının %20 olduğu kanıtlanmıştır. İlk ve orta dereceli okul öğrencileri piyano dersleri aldıklarında, sınavlardaki başarı oranları diğer arkadaşlarına göre daha fazla olmuştur. İleriki akademik hayatlarında da hafızaları daha kuvvetli olacaktır.
Gittikçe çılgınlaşan bir dünyada, dikkatinizi toplamak gün geçtikçe zorlaşmakta. Piyano çalmanın, hayatın her alanında konsantrasyonu arttırdığı da ispatlanmıştır.
6.Fiziksel sağlığınıza da İyi gelir
Düzenli piyano çalmak farklı fiziksel ve fizyolojik avantajlar sağlamaktadır. Motor becerilerinizi keskinleştirken, el-göz koordinasyonunuzu geliştirir. Müziğin kalp ve solunum değerlerini düzenlediği, kardiyo komplikasyonları azalttığı, kan basıncını azaltıp immün sistemi güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Piyano çalmak aynı zamanda el ve kol kaslarınızı da güçlendirir.
7.Gelişmiş Duyuş Farkındalığı
Doğuştan müzik kulağınız var ya da yok, piyano çalmak genel olarak duyuş farkındalığınızı geliştirir. Piyano çalmak tonları, aralıkları ve de akorları tanımanıza yardımcı olur. Üstelik kaç yaşında olduğunuzun bir önemi yoktur. Her yaşta çalabilir ve kulağınızı geliştirebilirsiniz.
Duyuş farkındalığı günlük hayatta yabancı lisanların ses desenlerini algılamanıza yardımcı olur, disleksi ile savaşır ve kalabalık ortamlarda sesleri ayırt etmenize yarar.
8.Büyüme Hormonu (GH)
Büyüme hormonu (GH), vücudun orkestra şefi hipofiz bezi tarafından üretilir. Çocuklarda ve ergenlerde büyümeyi tetikler. Aynı zamanda vücut kompozisyonunu, vücut sıvılarını, kas ve kemik gelişimini, şeker ve yağ metabolizmasını ve kalp fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur.
Araştırmalara göre piyano dersleri alan öğrencilerin sistemlerinde yüksek GH seviyeleri vardır. Bu piyano çalmanın olumlu bir yan etkisidir diyebiliriz çünkü GH (büyüme hormonu) enerji seviyelerini yüksek tutmalarına yardımcı olur. Bu da ilerleyen yaşlarda ağrıların ve sızıların olmasını engeller.
9.Olumlu Eleştiri
Piyano öğrencileri öğretmenlerinden yapıcı eleştiri aldıkları gibi birçok olumlu geri bildirim de alırlar. Eleştiri almak aslında hiç eğlenceli değildir. Ama zaman içinde küçük artışlarla ve nazikçe alındığında, öğrenciyi geri bildirim almaya pozitif yönde hazırlar. Eleştiriyi kabul etme ve bundan ders alma becerisi, okul, iş, ya da ilişkiler gibi günlük hayata da hazırlar.
10. Daha Güzel Bir Yaşam
Evet kabul ediyoruz, bu önceki maddelere göre daha düşsel bir yaklaşım oldu. Ama kabul edersiniz ki, müzik inanılmaz derecede güçlüdür. Ve özellikle piyano müziği, çalan kişiye de dinleyene de güçlü duygular hissettirir. Piyano insanoğlunun duygularını yansıtması için tasarlanmış bir alettir. Müzikse bütün bariyerleri aşan, toplulukları bir araya getiren, tüm canlılar arasında mutluluk yaratacak olan bir lisandır!